Jak pielęgnować Schefflerę?
Szeflera to roślina z rodziny araliowatych. Dobrze rośnie na stanowiskach jasnych, o rozproszonym świetle, ale poradzi sobie również w miejscach nieco ciemniejszych. Nie przepada za silną ekspozycją na mocne promieniowanie słoneczne. Z wiekiem jej pędy drewnieją i osiąga pokrój krzaczasto – drzewiasty. Uroku dodają jej duże parasolkowate liście; niektóre odmiany charakteryzują się również ładną, kremowo – żółtą wariegacją. Szeflerę, jak każdą roślinę, należy przesadzić po zakupie. Dobrze rośnie w podłożu uniwersalnym, rozluźnionym perlitem lub wermikulitem. Rozmnożyć ją można przez podział rozrośniętych osobników lub przez sadzonki pędowe. Szeflerę podlewamy gdy podłoże przeschnie na całej głębokości (jeśli używamy higrometru glebowego, podlewamy przy wskazaniu 3).
Uprawa Schefflery – na co uważać
Szeflera bywa atakowana przez przędziorki, wciornastki i wełnowce, zwłaszcza jeśli uprawiana jest w pomieszczeniach o niskiej wilgotności powietrza, należy ją więc regularnie przepatrywać pod kątem obecności tych szkodników. Jeśli jest nadmiernie podlewana lub ma zbyt zbite nieprzepuszczalne podłoże, miewa tendencję do zgnilizny bakteryjnej i chorób grzybowych. Na jej liściach pojawiają się wówczas rozlane brązowe plamy. Szeflera jest dość prostą w uprawie rośliną i niezbyt wymagającą, należy jednak pilnować odpowiedniej podaży wody i przeglądać pod kątem szkodników. Szeflera nie jest rośliną bezpieczną dla zwierząt.